Tlačové správy

TS Slováci na jedle radi ušetria, ale sú aj ochotní si za kvalitu priplatiť a majú záujem o zdravý životný štýl

V prístupe Slovákov k jedlu sa v súčasnosti presadzuje niekoľko tendencií: pri nákupe potravín radi ušetria, tretina z nich je naopak ochotná si za kvalitné jedlo priplatiť a pomerne výrazný je tiež záujem o zdravý životný štýl. Ten sa prejavuje napríklad snahou o pravidelnú konzumáciu ovocia a zeleniny či užívaním vitamínov, minerálov a iných potravinových doplnkov.

Naopak, medzi slovenskými internetovými užívateľmi je veľmi málo rozšírené vegetariánstvo a vegánstvo. Ukázal to výskum Nielsen Admosphere realizovaný na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie staršej ako 15 rokov zo Slovenského národného panela.

Pri zisťovaní návykov Slovákov súvisiacich s nákupom jedla 54 % opýtaných odpovedalo, že sa snažia nakupovať potraviny za akciové ceny, ďalej polovica spotrebiteľov sleduje letáky reťazcov a ich akcie. Obe tieto tendencie sú výraznejšie u žien. Nemalé percento ľudí si však pri nákupe potravín rado priplatí za kvalitu, medzi respondentmi je ich tretina.

161026_Ake su vase postoje k nakupovaniu jedla

Čo sa týka stravovacích návykov, pomerne výrazne sa prejavuje snaha o zdravý životný štýl, aspoň v niektorých aspektoch. Tretina Slovákov sa napríklad snaží konzumovať doporučenú dennú dávku ovocia a zeleniny, štvrtina užíva nevyhnutné vitamíny, minerály a podobne, vo forme potravinových doplnkov. Viac ako štvrtina ľudí vo výskume odpovedala, že sa považujú za zdravo sa stravujúcich.

161026_Ako vnimate svoje stravovacie navyky

Malé predajne pre nákup potravín využíva 22 % ľudí, pričom neprekvapí, že táto tendencia je výraznejšia u ľudí žijúcich v menších mestách: v obciach medzi tisíc a 5 tisíc obyvateľov nakupuje prevažne v malých predajniach 31 % respondentov, zatiaľ čo v mestách s počtom nad 100 tisíc obyvateľov je ich len 15 %. Výskum ďalej ukázal, že nové potraviny a ingrediencie pravidelne skúša pätina respondentov a 19 % ľudí pravidelne nakupuje na trhoch s ovocím a zeleninou.

Rôzne stravovacie obmedzenia sú medzi opýtanými pomerne málo obvyklé: alergiu na niektoré potraviny má 6 % ľudí, vegetariánov sú v slovenskej internetovej populácii 2 % a vegánov 1 %. K snahe obmedziť konzumáciu mäsa sa pritom hlási 11 % ľudí.

TS Slováci na jedle radi ušetria, ale sú aj ochotní si za kvalitu priplatiť a majú záujem o zdravý životný štýl